İşte yoğurt mayalamanın püf noktaları! Kıvamına siz bile şaşıracaksınız

Katılım
28 Ağu 2021
Mesajlar
127,552
Yoğurt özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Sofraların olmazsa olmaz gıdası yoğurdun evde mayalanması bazı problemlere yol açabiliyor. Her ne kadar yoğurt suyunun faydalı olduğu bilinse de kimse sulanmış yoğurt yemek istemiyor. Yoğurdu taş gibi yapabilmek için Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. TAM YAĞLI VE DOĞAL SÜT KULLANINTercihiniz tam yağlı süt olmalı çünkü daha iyi tutar. Çiğ süt kullanacaksanız sütü süzgeçten geçirdikten sonra ocağa alın. Kepçe yardımıyla havalandırarak karıştırın ve kaynatın. MAYALAMA SICAKLIĞINI AYARLAYINSüt kaynadıktan sonra ocaktan aldınız. Tahta ve üstüne bez koyduğunuz bir yerde sütünüzü soğumaya bıraktınız. Şimdi mayalanma için ideal bir sıcaklık elde etmeniz gerekiyor. En ideal yoğurt mayalama sıcaklığı 41 derece. Sütün sıcaklığını termometre ile ölçerek mayalarsanız her seferinde iyi mayalanmış bir yoğurt elde edersiniz. Çok kullanılan serçe parmakla sıcaklık ölçme yöntemi ise sizi yanıltabilir. MAYANIN SULU OLMAMASINA DİKKAT EDİNYoğurdunuzun mayası sulu olursa yoğurdunuz da sulu hale gelir. O nedenle maya yoğurdunun katı ve ev yoğurdu olmasına dikkat etmelisiniz. Yoğurt mayanıza tuz ve şeker de ilave edebilirsiniz. Şeker kullanmak mayayı aktifleştirir ve daha iyi kıvam almasını sağlar. Tuz ise yoğurdunuzun ekşimesini önler. MAYAYI HER YERE EŞİT ŞEKİLDE DAĞITINKaynatıp soğuttuğunuz sütten bir kepçe süt alarak maya yoğurdunuza ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, tencerenin tam ortasına dökün. Mayanın homojen bir şekilde karışmasını sağlayın. Bu işlemi tahta kaşıkla yaparsanız daha sağlıklı olacaktır MAYALANAN SÜTÜ KAPAKLA KAPATMAYINMayaladığınız sütün üzerine bir tahta kaşık ya da süzgeç koyarak bezle sarın. Böylece oluşan buhar sütün üzerinde kalmayacak ve yoğurdunuzun sulanması önlenecek. ORTAMIN SICAKLIĞINA GÖRE MAYALAMA SICAKLIĞINI AYARLAYINKış ayında yoğurt mayalıyorsanız daha fazla sarıp sıcak tutmanız gerekir. Yazın mayalıyorsanız fazla örtmenize gerek yok. Aksi takdirde yoğurdunuzun ekşimesine ve sulanmasına neden olursunuz. BUZDOLABINDA BİR GECE BEKLETİNMayalanan yoğurdu ağzı açık şekilde buzdolabında bir gece beklettikten sonra tüketebilirsiniz. Yoğurdunuzu büyük kaplarda ya da tencerelerde mayalamak yerine küçük cam kavanozlarda ya da kaselerde de mayalayabilirsiniz. Yoğurdunuz sürekli açılmayacağından ekşime ve bozulmaların önüne geçmiş olursunuz.

Kaynak : https://www.urfanatik.com/haber/129...uf-noktalari-kivamina-siz-bile-sasiracaksiniz
 
Üst